Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Královský košt v Praze

Tradičně prvním podzimním koštem, který představuje všech více než 300 medailových vín největšího vinařského projektu u nás – KRÁL VÍN České republiky je Královský košt v Praze. Stejně tradičně se koná v Národním domě na Smíchově. Netradiční byl jen termín – čtvrtek 13. října. 

            Letos, stejně jako v minulých letech, bylo prezentováno tři sta nejlepších českých a moravských vín již tradičně v elegantním secesním sloupovém sálu. Na rozdíl od let minulých, kdy se akce odehrávala v sobotu, vyslyšeli pořadatelé přání návštěvníků a přesunuli Košt na čtvrtek. Bylo velmi zajímavé pozorovat taktiku degustace jednotlivých návštěvníků. Profesionálové se zastavili jen na hodinku, či dvě, hned na začátku degustace a utíkali zpět do svých vinoték či restaurací. Řada návštěvníků přišla rovnou ze svých kanceláří – bylo to vidět nejen na pracovních oblecích, ale také na příchodu až mezi 18. a 19. hodinou.

            Novou knihu KRÁL VÍN České republiky 2011 pokřtil autor Branko Černý spolu s Radimem Fialou, alias MUDr. Hanákem z Ordinace v Růžové zahradě. Společně ji zkropili famózním šampionem – Ryzlinkem vlašským 2010 pozdní sběr z Vinařství Volařík. Poté si Championem připili tradičně i všichni návštěvníci.

            Večer se kapacita sálu zcela naplnila milovníky vín, kteří se přišli přesvědčit, že úroveň českých a moravských vín stále stoupá. Ovace tak sklidil nejen Champion a spolu s ním i vítězové jednotlivých kategorií, ale i celá řada prezentovaných vín. Ze spotřeby lahví mohou pořadatelé usuzovat na koncentraci zájmu návštěvníků: „Pochopitelně jsou nejdříve vypita vína pětikorunková, v čele s vítězi kategorií. Championa jsme letos rozlévali hromadně z pódia, ale také se nedostalo na všechny. Doporučuji návštěvu některého z letošních dvaceti zastavení Turné KRÁLE VÍN, na kterém všechna tato vína budou podávána formou řízené degustace. Zvýšený zájem vyvolává Ryzlink vlašský, Rulandské šedé a Sauvignon. Sauvignon je letos zřejmě nejúspěšnější odrůdou – do 15 vín prézentových na Turné se dostal celkem třikrát.

            Servis více než 300 vín doplňovala drobná sousta – tradiční a stále skvělá Gran Morávia a olivy Carbonnel, nově byly k ochutnání i prodeji nabízeny skvělé fermentované klobásy z celé řady zvířat. O pitný režim se tradičně starala Mattoni a Aquila, nově se přidala i skvělá italská káva Lavazza Blue.

Více obrázků

NEJRŮŽOVĚJŠÍ DEN V ROCE

Fulltextové vyhledání