Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

KRÁL VÍN České republiky 2011 – první double v historii.

Přepište dějiny – poprvé nevyhrálo sladké víno. Poprvé získalo oba nejcennější tituly – Krále vín a držitele nejlepší kolekce jedno vinařství. Vinařství Volařík vystoupalo na královský trůn.

Hodnocení vín, které probíhalo v týdnu od 8. do 12. srpna v hotelu Eliška v Mikulově, již skončilo. Známe výsledky, víme, že titul Championa, tedy KRÁLE VÍN získal Ryzlink vlašský 2010 pozdní sběr z Perné se ziskem 91,75 bodů, víme i to, že se nejlepší kolekci 6 vín do soutěže přihlásilo také Vinařství Volařík (získali neuvěřitelnou průměrnou známku 87,33 bodu) – můžeme tedy zvolat: „Král je mrtev, ať žije král“.

Pojďme se podívat, jak to všechno s KRÁLEM VÍN letos bylo. I přes velmi nízkou úrodu ročníku 2010 a nedostatek vín ve sklepích vinařů, přihlásilo své vzorky 131 vinařů a vinařských firem v hojném počtu. Celkem tak bylo přihlášeno 915 vín, což bylo dokonce o 23 více, než v minulém roce. Vína jsou tradičně rozdělena do šesti kategorií dle druhu a zbytkového cukru. Nejméně obsazenou kategorií je kategorie perlivých vín, kterých bylo přihlášeno 15, naopak nejvíce obsazenou je kategorie vín od 7 do 70 g zbytkového cukru, kterých bylo přihlášeno 345. Vinaři přihlásili 92 rosé a klaretů, 201 bílých vín do 7 g zbytkového cukru, 236 červených vín do 7 g zbytkového cukru a 26 sladkých pokladů.

Osmnáct hodnotitelů vína pečlivě prozkoumalo a obodovalo. V letošním roce navíc ještě ke každému vínu vytvořili jeho mohutnostní a aromatický profil. Tyto profily naleznou milovníci vín na internetové stránce projektu www.kralvin.cz v databázi výsledků. Hodnocení ukázalo, že ročník 2010 zdaleka nebyl tak špatný, jak se zprvu jevilo. Zejména bílá a růžová vína si díky kyselině drží vysokou úroveň. Ještě nikdy v historii soutěže nezískala růžová vína tak vysoký bodový průměr. Ročník se také projevil na vínech se zbytkovým cukrem. Řada vinařů ponechala ve víně 10 či 20 g zbytkového cukru jako harmonizační nástroj k vyšší kyselině. Vína jsou tak robustní, šťavnatá a nádherně pitelná. Excelence této kategorie se projevila i v tom, že se poprvé v historii nestalo championem sladké víno, ale víno právě z kategorie do 70 g zbytkového cukru. Senzoricky bychom ho mohli prohlásit za téměř suché – proti 9 g kyseliny tu stojí necelých 18 g cukru. Jednotlivé kategorie letos vyhráli:

Kategorie bílých vín do 7 g zbytkového cukru: Jakub Šamšula - vinařství Čejkovice Chardonnay 2010, pozdní sběr 90 bodů

Kategorie červených vín do 7 g zbytkového cukru:  Vinařství Hřiba Zweigeltrebe             2010, pozdní sběr 88,25 bodu

Kategorie růžových vín do 70 g zbytkového cukru: Rodinné vinařství Zdenek Polach Frankovka rosé 2010, pozdní sběr 88,75 bodu

Kategorie červených a bílých vín od 7 do 70 g zbytkového cukru: Vinařství Leoš Horák Sauvignon 2010, pozdní sběr 90,25 bodu

Kategorie vín nad 70 g zbytkového cukru:  Martin Šebesta Ryzlink vlašský 2009, ledové víno – 90,5 bodu

Kategorie šumivých vín bez rozdílu zbytkového cukru:  TANZBERG MIKULOV, a.s Sekt Chardonnay a Ryzlink vlašský 2007, jakostní šumivé víno 87,75 bodu

Z výsledků je vidět, že se v letošním roce výrazně prosadila Pálava, resp. Mikulovská podoblast – Vinařství Volařík, Martin Šebesta a Tanzberg a zdatně sekundovala Velkopavlovická podoblast – čejkovickými Jakubem Šamšulou a Stanislavem Hřibou, vrbickým Leošem Horákem i velkobílovickým Zdenkem Polachem. Ostatní podoblasti se letos na nejvyšší místa neprosadily.

Pět vín letos pokořilo hranici 90 bodů, celkem 68 získalo 86 bodů a více. Vysoká úroveň vín je dána i faktem, že příděl medailí skončil na 82 bodech. Neuvěřitelných 202 vín získalo 80 – 82 bodů a nemají medaili! Degustátoři přidělili celkem 22 nejvyšších medailí – v hodnotě pěti korunek, 96 čtyřkorunkových, které hrají roli stříbrné medaile a 189 bronzových – tříkorunkových. Veřejnost se se všemi medailovými víny může setkat na některém z Královských koštů, které proběhnou v říjnu v Praze, Ostravě, Napajedlích a Hustopečích. Znalcům je určeno Turné KRÁLE VÍN – degustace 15 nejlepších vín řízená autorem projektu Branko Černým, která se koná ve více než 20 vinotékách napříč celou ČR. (Více na www.kralvin.cz)

Zajímavé věci se děly v soutěži kolekcí. V souladu se statutem soutěže, se všechna vinařství, která přihlásila šest a více soutěžních vzorků účastnila soutěže o nejlepší kolekci vín. Hodnocení kolekce vzniklo prostým průměrem hodnocení šesti nejlépe hodnocených vín vinařství. V loňském roce jsem psal při hodnocení soutěže kolekcí: „Všimněte si bodové hodnoty u vítězného vinařství – je zcela neuvěřitelná“ a to bylo 86 bodů. Dnes smekám klobouk s hlubokou úklonou. Nejen, že Vinařství Volařík vyhrálo podruhé za sebou, ale ještě zvýšilo průměrnou známku u svých vín o více než bod na 87,33 bodu! Pavel Buriánek z Vinařství Kosík útočil na Filipa Mlýnka (Vinařství Volařík) a přesto, že se dostal přes loňských vítězných 86 bodů, zůstal s 86,33 bodu na nádherném 2.místě. Na třetí místo se vyšvihlo s 85,79 bodu Vinařství Čech, jehož zakladatel Jan letos odešel do vinařského nebe. Věřím, že se na nás dívá a má z tohoto úspěchu obrovskou radost.

Hodnocení vín pořadatelé věnují mnoho času, sil a prostředků. Vždyť s hodnocením vín pak prostřednictvím knihy a webu kralvin.cz pracuje veřejnost odborná i laická i několik let. Uznání kvalitě projektu vyslovila i Asociace sommelierů České republiky, která objednala pro každého člena asociace výtisk knihy. Z KRÁLE VÍN se tak stává oficiální pracovní nástroj českých sommelierů! Proto se, na rozdíl o jiných soutěží, při hodnocení vín nestřídají hodnotitelé a všechny vzorky tak ohodnotí osmnáct statečných. V takto malé komisi je skutečně důležité klást důraz nejen na absolutní kvalitu hodnotitelů, ale také na zastoupení všech úhlů pohledu. Mezi degustátory tak najdete prestižní vinaře, špičkové sommeliery, vysokoškolské pracovníky i inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Namátkou můžeme jmenovat alespoň předsedy komisí - Iva Dvořáka, vítěze celé řady sommelierských soutěží a viceprezidenta Asociace sommelierů ČR, Doc., Ing. Josefa Balíka, Ph.D., vedoucího Ústavu posklizňové technologie Zahradnické fakulty MZLU v Lednici či Bc. Jaroslava Suského, inspektora SZPI kontrolujícího vinaře. Hodnocení vín probíhalo ve třech blocích, v každém z nich hodnotitelé hodnotili přibližně 27 vzorků. Po ranním bloku následoval odpočinek při svačině, po dopoledním delší odpočinek u oběda a poslední, odpolední. Po povinném odpoledním odpočinku byly pro degustátory, vinaře i zástupce médií připraveny v hotelové vinárně degustace vzorků hodnocených ten který den. Velmi zajímavou specialitu připravili pořadatelé na úvod hodnocení. V úvodním bloku totiž proběhla kalibrační degustace, během které degustátoři hodnotili vína, která získala zajímavé medaile na mezinárodních soutěžích a společně si tak nastavili bodovou úroveň hodnocení.

 

Modré Hory

Fulltextové vyhledání