Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Jídlo z blízka - Borgo Agnese

Objevte kouzlo farmářských lahůdek i jejich cestu od vidlí až na vidličku. Je heslem ojedinělé gastronomické přehlídky pořádané Slow Food Brno. Po tři červencové týdny si můžete ve třinácti brněnských podnicích užívat jedinečná tříchodová menu připravená výhradně z místních ingrediencí od nejlepších regionálních producentů, se kterými vás seznámí jídelní lístek. V nabídce restaurací najdete čerstvé pstruhy z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině a těšit se můžete i na využití čerstvých bylinek, sezónní zeleninu, borůvky, maliny i sluncem provoněné třešně či meruňky ze Znojemska. Každá restaurace uvádí ve svém jídelním lístku i na webu jmenovitý původ jednotlivých potravin. Pokud vám maso, sýry či zelenina chutnají, můžete si je dojet koupit přímo na farmu. Více na www.jidlozblizka.cz.

I my jsme se rozhodli prozkoumat příběh surovin a zároveň umění vybraných brněnských šéfkuchařů.

Velmi útulná restaurace, zařízená v moderním stylu, okupuje přízemí moderní stavby v centru Brna, na úpatí špicberského kopce. Poměrně velký prostor je chytře členěn, prostřední části dominuje skleněná stěna, za kterou je možné vidět část gotického presbytáře ze 13. století, který je historickou památkou města Brna a připomíná zaniklý kostel Všech svatých. Velké množství personálu nejen velmi pružně a profesionálně obsluhuje hosty, ale navíc září úsměvy a ochotou.  Restaurace nabízí středomořskou kuchyni a proto určitě nepřekvapí velká nabídka čerstvých ryb. Nicméně nabídka na velkém platu, kterou vám číšník donese až ke stolu působí velmi impozantně.  

K pokrmům tu automaticky servírují čtyři druhy domácího pečiva doplněné o taktéž domácí tyčinky (jeden kousek lepší než druhý). Na úvod menu nabízelo terinku z králičích jater z farmy pana Kočára zdobenou domácí meruňkovou marmeládou. Terinka je vynikající, chuťově si nezadá s terinou z foie gras. S tučnými játry krásně koresponduje domácí marmeláda, která je jemně nakyslá. Krásně podrážděné chuťové pohárky napjatě čekají na další chod…

Domácí bramborové noky s liškami, sypané mladým kozím sýrem z Chrastavce přináší dokonalou a jemnou chuť. Jemné, na jazyku se rozplývající noky, doplňují lišky opečené na másle, šalotce a bylinkách. Nakyslý čerstvý sýr vše dokonale spojuje a zároveň osvěžuje. Po mé druhé otázce na kuchařské postupy přichází šéf Michal Prachař a odtajňuje mi část svého umění i filozofie.

Pomalu pečené hovězí hrudí z Mitrovského dvora na červeném víně a rozmarýnu v papilotě s karotkovým pyré patří k nezapomenutelným zážitkům. 8 hodin při 65°C na maso působí tak, že se téměř rozpadá, ale jeho chuť je dokonale masová a přirozená. Stejně tak redukovaná omáčka nese koncentrát všech chutí masa, bylin a vína, ale na rozdíl od řady běžných verzí téhož, není přesolená, ale jen velmi silná. Hebká karotková kaše vše dokonale doplňuje. Toužím po sklence zralého Pinot Noir, ale auto v garáži mě brzdí.

Kynuté knedlíky s meruňkami balené v pražených oříšcích se strouhankou, přelité máslem, podávané s domácím oplatkem a meduňkovou zmrzlinou jsou další ukázkou toho, že česká kuchyně v šikovných rukou může být kouzelná. Knedlík je křehký, meduňková zmrzlina tajemná a oříšková strouhanka tvrdí muziku. Výborná je i oplatka, jen nerozumím výstavce 5 druhů ovoce na kraji talíře – jako kdyby přišlo z jiného světa. K dezertu usrkávám jednu z nejlepších káv mého života z malé italské pražírny Mattioni – hutná, plná, intenzivně pražená…

Nabídka vín je tu až neuvěřitelně bohatá. Od velmi slušně vybrané Moravy v cenách od 319 Kč, přes velmi promyšlenou nabídku jednotlivých italských regionů, přes drobnosti z Francie a Španělska až po Chateau Lafite Rothschild 85 za mrzkých 45 000 Kč. Je mi až líto, že musím odejít. Cítil jsem se tu jako doma se svou rodinou. Zůstává ve mně pocit hýčkaného hosta, který se skvěle najedl.

Více obrázků

Moje láhve

Fulltextové vyhledání