Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Jarovín Rosé ohodnocen!

187 vzorků rosé vín z 10 zemí se sešlo na stolech mezinárodně složené degustační jury ve štukovém sále Znojemské besedy v pondělí 29. dubna. Komise zvolila Championem soutěže Merlot 2012 pozdní sběr rosé Jiřího Horta. Nejlepší kolekci předložilo Vinařství Volařík. Nejlépe hodnoceným sladkým vínem soutěže byl Cabernet Sauvignon 2011 ledové víno Martina Pomfyho ze Slovenska a nejlepší sektem Langmann Schilcher sekt brut z rakouského vinařství Weingut Langmann.

Do soutěže vstoupila vína z České republiky, Rakouska, Slovenska, Maďarska, Chile, Francie, Itálie, Moldávie, Argentiny a Libanonu. V mezinárodně laděné porotě zasedli, vedle domácích hodnotitelů i hodnotitelé z Maďarska, Rakouska a Austrálie. Čtyři z hodnotitelů studují na Wein Akademie v Rustu. K hodnocení byl tradičně využit počítačový systém Národního vinařského centra ELWIS. Celkem se v komisi sešlo 18 odborníků, mezi nimiž byli paritně zastoupeni enologové, sommelieři, inspektoři SZPI i učitelé z vysokých škol vinařského zaměření. Řídícím hodnocení byl vinařský publicista a mezinárodní hodnotitel Branko Černý, na postech předsedů komisí zasedli vinař Jiří Hort, enolog Bc. Jaroslav Suský a Doc. Ing. Josef Balík, Ph.D., vedoucí Ústavu posklizňové technologie Zahradnické fakulty MENDELU v Brně.

Od pátku do neděle pracoval štáb soutěže naplno. Bylo třeba svézt vína ze všech sběrných míst, rozbalit kartony a téměř 1 200 lahví očíslovat, přebalit do kartonů s nápisy hodnocení, Znojmo, Ostrava. Velkou pomocí bylo tradiční zapojení BS Vinařské potřeby do řetězu sběrných mís i studentů SOU a SOŠ Znojmo do přípravy akce. V pondělí se komise i studenti sešli v krásně vyzdobeném štukovém sálu a společnými silami vína ohodnotili. Práce tím však nekončila. Ještě v podvečerních hodinách zasedla speciální komise odborníků, která nejlepších 50 vín soutěže senzoricky popsala pro  časopis Wine&Life.  Vína pak putovala do foto studia, aby prezentace v časopisu byla co nejlepší.

Vydatným pomocníkem byl nový Ford Tranzit Custom, který nám laskavě zapůjčil na testování dovozce. Nejsem automobilovým novinářem, auto dokážu posoudit pouze z pozice uživatele, který za volantem tráví průměrně 5 000 km měsíčně, ale Custom v nás vyvolával vlny nadšení. Robustní  čelo auta se líbí každému, u koho zastavíme a stále vysvětlujeme, že přijel Ford nové generace. V kabině nacházíme úplně vše, co na dlouhých jízdách může řidič potřebovat. Tichý motor s šestistupňovou převodovkou jede jako drak, systémy pasivní i aktivní bezpečnosti pomáhají korigovat jízdu. Systém kontrolující jízdu v pruzích je fajn na dálnici, ale na křivolakých moravských silničkách volant vibruje, jako vzteklý mobil. Při parkování pomůže nejen asistent, ale i kamera integrovaná ve zpětném zrcátku. Jednou větou – skvělé auto, ve kterém máte pocit jízdy z luxusního SUV, ale zároveň ještě převezete 800 lahví vína, fotoateliér a výbavu na 14 dnů.

Část komise „potrénovala“ v neděli večer ve sklepě Waldberg Vrbovec. Zdejší sklepmistr Pavel Filipovszki kombinuje moderní bezoxidativní technologii se zráním vybraných partií vína v klasických sudech v pískovcovém sklepení z 18. století. Zajímavá byla i mladá vína, do kolen nás dostaly většinou starší vzorky.  Velmi smutné bylo loučení s odrůdou Rulandské bílé z 45 let starých keřů na vinici Waldberg, která je nyní vyklučena. Víno bylo, přes své mládí, neuvěřitelné a jeho výjimečnost se projevila ve vzorku z roku 2008, kde již nastupovaly petrolejové tóny. Doslova fantastický byl Ryzlink rýnský 2007 pozdní sběr a také Chardonnay 2010 pozdní sběr.

Akci podporuje město Znojmo a je zařazena do rámce Májových slavnostní města Znojma. Veřejná prezentace vín ve Znojmě proběhne 7. 5. v prostorách Znojemské radnice a v jejím okolí. Na pokračování degustace se mohou tradičně těšit i Ostravané – Den v růžovém proběhne již 10. 5. v nově zrekonstruovaných kongresových prostorách hotelu Clarion Ostrava. Proslýchá se, že se ve Znojmě objeví i Miss Víno, která tu nejen pogratuluje úspěšným vinařům, ale také, spolu s kandidátkami na letošní korunku, představí vinařské patrony Miss Víno 2013.

Díky podpoře města Znojma se centrum Znojma, konkrétně Obroková ulice stane skutečným centrem růžových vín a gastronomie. Již jsou vyrobena pódia, která umožní v poměrně šikmé ulici vystavět dostatečný počet stánků s vínem i pokrmy. Akce je naplánována do odpoledních, večerních a nočních hodin – celá ulice a stánky se rozsvítí a budou důstojnou protiváhou kulturních vystoupení, které budou, v rámci Majáles, probíhat na nedalekém náměstí.

Systém degustace je jednoduchý. Ve vstupném obdrží každý návštěvník skleničku, katalog a kupónky na víno. Může se rozhodnout, zda je utratí za dražší vína medailová, nebo si naopak dá více vzorků levnějších. V ceně vstupného je i voda Aquila, pečivo, degustace sýru Gran Morávia a oliv Carbonell. Ti, kteří využijí nabídku koupě vstupenek v předprodeji na www.jarovin.cz získají velmi příjemný bonus v podobě degustačních kuponů za 80 Kč navíc! Pozor však – předprodej se již blíží ke konci.

Hotel Happy Star připravil i Degustační mini porce za skvělé ceny. K ochutnání tu bude:

Domácí paštika na cerelovo-jablečném salátu s brusinkami a čerstvou bagetkou
Bramborový krém s lesními houbami a pastyňákovými chipsy
Konfitovaná vepřová krkovice na kysaném zelí se smetanou a ročníkovým sektem, s žemlovo-špekovým knedlíkem
Jehněčí špalíček na kořenové zelenině se špenátovými lívanečky a dýňovým chutney
Pečený candát na grilované zelenině s celerovým pyré a medovým lákem
Vanilkový krém s amareto piškoty na višňovém ragů
Minikošíček s čerstvou jahodou

Pokud se sluníčko konečně prosadí nad zimou a mrazem, bude to skvělé jarní odpoledne a večer, na kterém by rozhodně neměl chybět žádný milovník vína a dobré gastronomie.

Ani Ostravané nebudou ochuzeni o skvělé variace pokrmů s rosé víny. Staronový šéfkuchař Otto Kokoszynski připravil skvělé menu:

Pórkový Cheesecake s ředkvičkovým salátkem
Kachní játra v Brioche na aromatickém salátku
Marinovaný losos provoněný studeným kouřem, podávaný s plátky čerstvé okurky a texturou ,,Green Tea“
Filátko z candáta v úpravě ,,Sous vide“ s uzeninou Coppa a  hráškovým pyré
Anglická kachní prsa a drůbeží Bouquet v pistáciové krustě s šafránovou rýží a chřestem
Variace mini panenky & flank steak s bramborovým špikem a houbovým demi glace
Citrónovo & tymiánový sorbet s Rosé sektem
Čokoládové brownies s limetovým krémem
Jahodové Tiramisu

 

Vstupenky si můžete koupit v předprodeji s předprodejními bonusy a zvýhodněním na www.jarovin.cz

Více obrázků

Archiv KRÁLE VÍN... tak trochu jiný sklep

Fulltextové vyhledání