Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Jak se naučit o vínu povídat?

Asi nejtěžší a zároveň nejlehčí z kapitol o víně. Pro člověka, který je extrovertní, rád povídá a nemá úplně špatnou paměť, není těžké po přečtení několika knih a absolvování několika degustací hodiny bavit neodbornou společnost „zasvěceným“ povídáním o víně. Na druhou stranu nedej Pán Bůh, aby se v této společnosti vyskytl někdo s vyšší znalostí o víně.

Myslím, že není krásnějších témat k hovoru mezi muži, než víno a ženy. Proto radím všem mužům, přistupte k diskuzi o víně stejně jako k povídání o ženách. Řiďte se svými city, pocity a názory, povídejte o svých dojmech, chutích a kombinacích. Vždyť k rozmluvě o ženách také nemusíte být gynekologem. Nebudete-li zabíhat do technických a technologických detailů, můžete strávit příjemný večer klábosením o barvě, jejíž paleta je téměř nekonečná, od čiré po zlatavou, od starorůžové po temně rudou do černa. Úspěšně můžeme zkoumat i vůně vína – živočišné, dřevěné, chemické, kořeněné, aromatické, kouřové, éterové, květové, ovocné či rostlinné. V chuti můžeme nalézt nekonečné množství chuťových nuancí, jejichž dělení se podobá vůním. Nicméně všechny chutě ovlivňují základní chuťové vjemy – sladká, kyselá, slaná a hořká. Každou z těchto chutí posuzujeme jinou částí jazyka a je tedy třeba se dokonale při degustaci soustředit.

Plodným tématem, které vydrží na dlouho je srovnávání jednotlivých ročníků. Mnohdy však vede ke kontroverzím, neboť i ve vysloveně špatných ročnících najdeme výborná vína konkrétních producentů a ve vynikajících ročnících nepitelné vzorky. Každý ročník však sebou nese v našich podmínkách velmi patrné ročníkové charakteristiky a měli bychom je umět rozeznat a popsat. Pozor však na velkou chybu – ročník špatný v našich podmínkách, neznamená špatný ve vinařství obecně. Například u nás nejhorší ročník poslední doby – 1996 – znamenal pro francouzské oblasti ročník výjimečně dobrý.

Dalším ze zajímavých témat při povídání o vínu je jeho možnost uplatnění v gastronomii. Dlouhé hodiny můžeme diskutovat o vhodnosti konkrétního vína k navrhovanému pokrmu, k jednotlivým složkám či použitým kořením. Ideálním vyvrcholením takové debaty je pozvání od některého z přítomných kuchařů na naturální ochutnávku. Při těchto debatách se řada gurmánů dostává na pevnější půdu, neb dobrá jídla jedí už léta, zatímco s vínem se teprve seznamují.

Posledním z častých témat je diskuze o budoucím vývoji vína. O tom, že se víno zráním v láhvi mění, mají představu asi všichni konzumenti vína. O tom, jak bude skutečně vypadat za několik let, se můžeme jenom dohadovat. Nejkrásnější na tomto tématu je, že i odborníci se mohou jen dohadovat . Debata proto může být velmi barvitá a dlouhá. Rozuzlení poskytne až samo víno za několik let.

Chcete-li zažít srovnání vín a povídaní o něm ve velkém, neváhejte a podívejte se, kdy a kde se koná nejbližší akce ve vašem okolí.

Na setkání u sklenky dobrého vína se těší Branko Černý

Více obrázků

nejen platební brány...

Fulltextové vyhledání