Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Francouzská vína: jak poznat, které je opravdu dobré?

Francouzská vína – to je známka té nejvyšší kvality. Už přes 2 500 let se na prosluněných svazích Provence, Bordeaux nebo Champagne táhnou nekonečné vinice, které produkují to nejlepší víno na planetě Zemi. Jenže jak poznáte, že láhev, kterou zrovna držíte v ruce (nebo si prohlížíte v e-shopu), skutečně patří mezi špičku?

Francouzi nám to naštěstí hodně ulehčili. Už v roce 1935 totiž přijali kontrolní systém, který rozděluje francouzská vína do čtyř kvalitativních kategorií (dnes už jsou kategorie pouze tři). Tento systém dostal název Appellation d'Origine Contrôlée a na jeho dodržování bedlivě dohlíží institut zvaný Institut National des Appellations d'Origine (známější pod zkratkou INAO).

Jde vám z té francouzštiny hlava kolem?

Tak přejděme rovnou k věci.

Vin de France: stolní klasika

Až do roku 2010 jste tato vína mohli vídat pod označením Vin de Table, nově nesou název Vin de France. Jedná se o stolní vína pro každodenní spotřebu. Z etikety na láhvi se obvykle dozvíte jen odrůdu a ročník sklizně – ale nikoliv oblast, ve které víno vyzrálo.

Většina stolních vín z této kategorie se pěstuje na jihu Francie a jsou určená pro domácí spotřebu. Na evropském trhu se totiž v tvrdé konkurenci kvalitnějších vín nedokážou prosadit. V Česku se s nimi proto setkáte jen výjimečně, což určitě není na škodu. Když už víno z Francie, je lepší sáhnout po něčem lepším.

Vin de Pays: pomalu přiostřujeme

Název Vin de Pays (případně po evropsku Indication Géographique Protégée – IGP) lze volně přeložit jako „zemské víno“. Vína z této kategorie odkazují na svůj původ, takže na rozdíl od stolních vín už přesně víte, ze které oblasti pocházejí.

Vin de Pays představují jakousi zlatou střední cestu pro spotřebitele i výrobce vína. Jakožto spotřebitel víte, odkud vaše víno pochází, zatímco výrobce není svázán přísnými standardy a může si hospodařit po svém. Největší úlevu v porovnání s víny AOC (viz dále) mají výrobci v tom, že mohou ze svých vinic sklízet více vína a více různých odrůd.

Vin Délimité de Qualité Supérieure: zrušená kategorie

Pokud bychom v kvalitativním žebříčku francouzských vín vystoupili ještě o stupínek výše, dostaneme se k vínům označeným jako Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS). Tento termín dost možná nic neříká ani znalcům francouzských vín – jedná se totiž o klasifikaci, která dříve pokrývala jen asi 1 % produkce a dnes se již navíc nepoužívá (zanikla s novou třístupňovou klasifikací).

Pokud byste se s lahví označenou VDQS přesto ještě setkali, pak vězte, že leží někde na pomezí mezi Vin de Pays (IGP) a nejvyšší kategorií AOC (AOP). Nově vyráběná vína, která dříve patřila do této kategorie, jsou již rozřazena a patří do IGP nebo AOP.


Appellation d'Origine Contrôlée: pro nejnáročnější vinaře

Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) nebo po evropsky Appellation d'Origine Protégée (AOP). Ať už na etiketě vína spatříte jeden nebo druhý výraz, máte tu čest s tím nekvalitnějším vínem z francouzské produkce.

S vínem, u kterého institut INAO bedlivě kontroluje původ, odrůdu, intenzitu produkce, způsob pěstování nebo techniku zpracování vína. Jakékoliv sebemenší pochybení by vedlo k nemilosrdnému ortelu: vyřazení vína z kategorie. Vinaři se proto snaží, seč jim síly stačí – a spotřebitelé jásají. Ochutnat francouzské víno z kategorie AOC (AOP) patří k vrcholným zážitkům každého milovníka dobrého vína.

Článek připravil portál vinoti.cz – prodejce francouzských vín třídy AOC.

http://www.vinoti.cz/francie/

Moravské vinařské stezky

Fulltextové vyhledání