Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Foodparade

O víkendu 17. a 18. září se v pražské holešovické tržnici konal první ročník gastronomické akce Foodparade. Záslužná to akce, která představila pražanům a jistě nejen jim moderní trendy v gastronomii v podání 18 restaurací, desítky stánků se zajímavými specialitami, dvěma stánky s vínem a dalšími. Vše bylo poskládáno na volné venkovní ploše, která tak omezila plochu parkoviště, které zejména v odpoledních hodinách chybělo.

Na akci jsme dorazili v neděli krátce po 11. hod, kdy jsme se mezi lákavými stánky procházeli téměř sami. I přes podmračené počasí, které se stále horšilo, až skončilo vydatnou průtrží, do areálu proudili stále další návštěvníci a již okolo 13. hod se před populárními stánky tvořily lehké fronty. Nicméně jsme během čtyřhodinového pobytu stihli v podstatě pohodlně ochutnat vše, co jsme chtěli. K pohodlí a kultuře ochutnávání – některé stánky měly své vlastní stoly či bistro-stolky, někteří i pod střechou, což v neděli bylo značnou výhodou, jiní vystavovatelé  se spoléhali na „centrální jídelny“ uprostřed plochy. Pokrmy byly většinou servírovány na porcelánu, občas i na umělé hmotě.

Mezi skvělé a nezapomenutelné zážitky patří Rolovaná kachna pečená na šalvěji plněná paštikou z husích jater se šípkovou omáčkou z Modré kachničky, Balotina z perličky se šípkovou omáčkou s jemným žemlovým knedlíčkem a pečenými cibulkami z restaurace Amade či jehněčí kýta s petrželovým salátem z Dahabu. Za delší a podrobné zkoumání stálo menu první české kachní restaurace Perpetuum – jejich Konfitované kachní prsíčko se sladkokyselým červeným zelím, domácím bramboráčkem a silnou kachní šťávou bylo skutečně skvělé a jemná paštika z kachních jater skutečně božská. Pokrmy jsme zvolna kombinovali s velmi příjemnými víny dováženými společností La Caoba. Jejich burgundské Chardonnay Michelot 2009 bylo prostě famózní.

Ještě déle jsme vydrželi U Bílé krávy. Šneci po francouzsku byli super, ukázka steaků Charolais – rumpsteak, filet, ongle s grilovanou zeleninou jedinečná a zmrzlinové obláčky vyrobené v tekutém dusíku velmi poutavé a futuristické. Velmi zajímavá byla také venezuelská placka z modré kukuřice plněná kozím sýrem s feferonkou. Doma to prý mají ke snídani…

Zcela výjimečná byla prezentace Bílkovy 13 – velmi pěkný stánek, skvělá a svižná obsluha i vynikající pokrmy. Jemná a velmi hustá toskánská rybí polévka, Rizoto s humrem, čerstvým špenátem a pravými hříbky i těstoviny s plátky hovězího. Vše doplněné výbornými víny.

Za celou dobu jsme se nesetkali s ničím, co by nám nechutnalo – chválím výběr podniků i nasazené ceny, které byly pohodové a odpovídaly předloženým pokrmům či nápojům. Předkrmy se pohybovaly od 30 Kč do 100 Kč, hlavní chody od 60 Kč do 150 Kč, vína od 30 … Při útratě do 1 500 Kč za dva se dalo ochutnat maximum možného. Snad jen lehký povzdech nad pořadateli – na místě chyběla podrobná prezentace vystavujících restaurací – ne každý má chuť vše lovit z internetu. Další kapitolou byl program vysílaný do celého areálu na velkoplošných projekcích. S úctou k těm, kteří prezentovali své umění, myslím, že gastronomické show vypadá úplně jinak. Na účinkujících byla patrná nervozita i nepřipravenost programu. Alespoň je co vylepšovat do příštího roku – pevně doufám , že akce bude pokračovat a stane se součástí pražského podzimu.

více o Foodparade

Více obrázků

inzerujte na pravém místě

Fulltextové vyhledání