Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Den v růžovém v Ostravě

Tradiční oslava růžových vín a gastronomická show v ostravském hotelu Clarion byla letos součástí nejen grand testu časopisu Víno&Styl, ale také mezinárodní soutěže růžových vín Jarovín Rosé 2012.

Díky tomu se v první polovině května mohli ostravští milovníci vín a gastronomie potkat s rekordními 185 víny z deseti zemí světa. Ve společenském sále vyrostla na podiu improvizovaná kuchyně a v ní své umění předváděl mladý šéfkuchař hotelu David Lukasz. Spolu s komentářem Branko Černého tak připravili nadšenému publiku nezapomenutelný zážitek. Mnozí poprvé ochutnali chobotnici či brzlík. Pro řadu hostů bylo velmi zajímavé a snad i inspirativní setkání s čistou kuchyní vařenou z čerstvých surovin bez syntetických přípravků.

První chod tvořily klasické Antipasti – zelenina grilovaná na olivovém oleji s bylinkami, acetto balsamico a Gran Moravií.  Terinka z kachní foie gras podávaná s želé z růžového vína tvořila druhý chod a vyvolala první nadšené ovace. Ovšem to ještě nic nebylo ve srovnání s dalším studeným předkrmem, kterým bylo carpaccio z chobotnice s lístky jedlých květů. Z chobotnice uvařené v zeleninovém vývaru vytvořil David Lukasz jakousi vznešenou tlačenku, kterou poté krájel na tenké plátky a zdobil pecorinem a květy.

Prvním teplým pokrmem byly žampiony plněné žampionovou fáší a zapečené s bazalkovým pestem a raclettem. Ovace způsobily i variace lososa, tygří krevety a oliv na špízu s bylinkovým crème fraîche, připravené přímo před zraky diváků na pódiu. Skvělé byly i grilované mušle sv. Jakuba podávané s bylinkovým pestem na těstovinách aglio olio.  

Z domácího těsta připravené ravioly plněné telecím brzlíkem podával David Lukasz na grilované zelenině. Skutečný hřeb večera – velmi vyvážená a skutečně elegantní chuť. Poslední dva teplé chody obstaraly kuřecí česnekové nugety s olivami a parmazánem podávané s rajčatovou polpou na bagetce a neuvěřitelné jemně pikantní masové kuličky v chilli omáčce vyrobené z pravé svíčkové.

Sladkou tečku tvořily pralinky z 72% čokolády plněné nugátem a růžovým vínem, podávané přímo z pódia ve snoubení s vítězem sladkých vín – růžovým Lokusem Jana Stávka.

Krásně prožitých šest hodin v Clarionu ještě vylepšily dárkové balíčky oliv Carbonell, sušenek Cuétara či sýru Gran Moravia, které byly v závěru losovány. Škoda jen, že ostravské publikum nenásledovalo to znojemské a nepřišlo v tak hojném počtu. Taková show se už nemusí opakovat.

Naposledy v tento pátek a sobotu budou prezentována vína Jarovín Rosé v Němčičkách, na akci Růžový víkend.
 

Moje láhve

Fulltextové vyhledání