Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Degustační menu uprostřed skal.

Skutečnost nebo sen? Romantický penzion na konci světa, zasazen do pískovcových skal nabízí degustační menu kombinové s vínem. Za 1 500 Kč pro dva, s ubytováním na dvě noci! Je to vůbec možné? Bude to k jídlu? To se prostě musí vyzkoušet!

Na Slevomatu člověk občas najde nabídky, nad kterými zůstává rozum stát. Nabídka Penzionu Na Klokočských skalách k nim patřila jednoznačně. Za patnáct stovek dvě noci s polopenzí v penzionu uprostřed nádherné přírody a degustační menu s vínem navíc. Klikl jsem a koupil, s myšlenkou, že už jsem v životě přišel o víc. Až následně jsem se dozvěděl, že tato nabídka byla vyprodána za několik hodin…

Přišel konec dubna a tím i termín naší rezervace. Přes hrad Valdštejn a Hrubou skálu vyrážíme do Klokočských hor. První zádrhel je tady – penzion je mimo rozsah navigace a přes velmi komplikovanou cestu není označen jedinou šipkou. Telefonát, konzultace s místními a 30 minut bloudění nás nakonec k romantickému penzionu na konci světa skutečně dovede. Nacházíme tu velmi ochotnou dvoučlennou posádku, sympatické prostředí a sice jednoduché, ale čisté a moderní bydlení. Kuchyň nabízí pár grilovaných pokrmů s denně obměňovanou nabídkou. Dva jsme ochutnali s velmi pozitivním výsledkem. Začínám se těšit na menu naplánované na příští večer.   

Přivítal nás elegantně prostřený stůl s výrazně méně elegantními skleničkami. První chod obstaral velmi svěží Müller Thurgau 2010 kabinetní víno z dílny „vinařství roku“ Františka a Hany Mádlových v kombinaci s crostiny obloženými skvěle naloženými houbičkami. Byly tak akorát kyselé, sbírané v místních lesích a nakládané osobně Vítem Novákem – provozovatelem penzionu a šéfkuchařem v jedné osobě.

Druhý chod obstaral krásně šťavnatý roastbeef z vepřové panenky podávaný na lůžku z polníčku s ponzu dresinkem, kombinovaný s Chardonnay 2010 pozdní sběr z Víno Mikulov. Víno zaostalo za pokrmem o několik námořních mil. Kozí sýr bývá vděčným chodem řady menu, nezklamal ani zde. S čerstvě mletým kořením na celozrnném toastu , v kombinaci se Sylvánským zeleným z Rakvického Ravisu. Příjemné a pevné víno, s jemnou hořčinkou krásně sekundovalo rozpečenému sýru s bílou plísní.

Hlavním chodem byla rolovaná hovězí svíčková plněná sýrem s modrou plísní a sušenou šunkou, podávaná s cuketovým závinem. Skutečně skvělá kombinace, výborné provedení. Výborná byla i kombinace se Šomanovým Zweigeltrebe 2009 pozdní sběr. Výborné víno doplnilo skvělý pokrm a posunulo ho o patro výš. Na závěr byly připraveny maliny zapečené smetanovým mascarpone s jemnou karamelovou krustou. Krásný, moderní dezert se švihem a elegancí poněkud brzdilo Cabernet Sauvignon rosé 2011 moravské zemské víno ze Znovínu, které jaksi nenavázalo na skvěle provedený ročník 2010.

Musím konstatovat, že až na drobná zakopnutí s vínem, jsme byli velmi spokojeni a překvapeni, jak výborná a hlavně čistě uvařená gastronomie se může najít uprostřed lesů a skal. Myslím, že řada městských a velkoměstských restaurací může kvalitu jen tiše závidět a cenu, o té se může nám městským konzumentům, skutečně jen zdát. Okolní příroda je zatím ještě panenská. Najdete tu skalní města, hluboké lesy, hrady a zámky v různém stádiu rozpadu. Doporučuji se zamyslet nad pár dny dovolené, nebo alespoň prodlouženým víkendem v Klokočských skalách. Penzion najdete na www.cesky-raj-penzion.cz

Více obrázků

NEJRŮŽOVĚJŠÍ DEN V ROCE

Fulltextové vyhledání