Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Chilská vína se šokem aneb večer plný zážitků

Poslední dobou se díky pracovnímu vytížení i díky tomu, že bydlím v lesích za Prahou, kam nevede ani metro ba ani tramvaj nejezdí, dostávám málokdy na pražské degustace vín určené veřejnosti. U vín domácího původu si to poměrně vydatně vynahrazuji návštěvou sklepů a hodnocením vín na téměř všech domácích soutěžích, ale i zahraniční vína je třeba pravidelně ochutnávat …
S Danem Kalinou z časopisu Víno&Styl jsme se rozhodli vyrazit na profilovou degustaci Chilských vín pořádanou společností Vinicola. Původně se měla konat ve čtvrtek, který se stal nesmyslnou odborářskou exhibicí , pořadatelé ji tedy přeložili na další týden. Krátce před 19 hod, plánovaným začátkem degustace jsme dorazili do hotelu Olympik. V hale mě však čekal šok večera – u výtahů jsem viděl cedulku: Degustace Vinicola – kongresový sál 19. patro. Již dlouhá léta si zcela nedobrovolně hýčkám klaustrofobii a představa cesty výtahem, zejména takto malým, ve mně vyvolává záchvaty paniky. Raději chodím po schodech, ale 19 pater mi nepřišlo jako vhodná rozcvička před degustací. Po 10 minutách váhání a přemlouvání jsem cestu výtahem absolvoval – naštěstí se s námi nezastavil.
Odměnou ze strastiplnou cestu mi byl nádherný výhled na velkou část Prahy, bohužel však také velmi dusné prostředí vydýchaného zaplněného sálu – že by Olympik neměl klimatizaci? Degustace byla hojně navštívená a společnost se tu sešla roztodivná. Od společensky velmi konvenčně oblečených (ty jsem v dusném horku litoval nejvíce) až po zvláštní figurky v šortkách či dokonce trenýrkách. Posledně jmenovaní zřejmě očekávali dusné prostředí, nejsem si však jist, zda tento úbor patří k večerní prezentaci vína. Jeden z návštěvníků však měl u mě prim. Nejenže se dostavil v trenýrkách a domácích pantoflích, ale navíc si přinesl monstrózní skleněný provzdušňovač vína, přes který si nechal nalévat všechny vzorky…
Vín bylo do degustace zařazeno 13, respektive 14. Poslední vzorek byl jiný pro ženy a jiný pro muže. Vína byla taková … chilská. Společným jmenovatelem všech vzorků byl vysoký alkohol, který u levnějších vín nepříjemně vystupuje, zatímco u dražších vín bývá velmi příjemně zapracován do robustního těla. První čtyři vzorky byly bílé – třikrát Sauvignon a jedno Chardonnay. Z nich velmi výrazně vyskočil mladý Sauvignon blanc Santa Helena 2010, který přinesl extrakt bezinek a angreštů v krásné svěžesti. Z červených vín, kromě bonusových, zaujala dvě vína, obě patřící do vyšší cenové kategorie přes 500 Kč. První byl Cabernet Sauvignon/Carmenére Viňa Mar 2005 – snoubící černý rybíz s čokoládou a dlouhou dochutí sladkých taninů, druhý Cabernet Sauvignon Black Label 2003 – kompaktní, zralé a harmonické víno pojící ovocné marmelády se selským dvorečkem a čokoládovou dochutí.
Přestože jsem všechna vína odplivával – domů jsem musel dojet autem – nakonec se mi hlava točila. 19 pater po úzkém levotočivém schodišti udělalo své …

Více obrázků

Luxus v Ostravě...

Fulltextové vyhledání