Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

17. slavnosti chřestu v Ivančicích

Letos udělali pořadatelé další krok k tomu, aby měli návštěvníci chuť přijet na Moravu nejen na vinobraní v době burčáků a všude přítomné vůně lisovaných hroznů, ale aby viděli i jarní stráně kvetoucích akátů, zelených meruněk a hlavně cítili vůni vařeného chřestu ve všech podobách...

Ivančice nabídly návštěvníkům zajímavý program, kterým by se mohlo pyšnit jakékoliv krajské město.

                Na příchozí čekalo 6 gastronomických zařízení přímo v degustační zóně, kde se kuchaři nestačili otáčet, loupat a vařit chřest. V nabídce bylo více než 20 chřestových jídel ať už v nejjednodušší podobě (vařený chřest posypaný strouhankou a přelitý máslem), až po rafinované kombinace chřestu, zmrzliny, balsamika a jahod. Chřest byl servírován s vepřovým, telecím, kuřecím masem, se spoustou omáček od maltézské po estragonovou.

Kdo si chtěl odpočinout od chřestu, mohl ochutnat vzorky místních piv, uzenin a dalších specialit. Na nádvoří radnice pak bylo možné poslouchat hudbu se sklenkou výborných moravských vín v ruce, neboť se zde prezentovalo 15 moravských vinařství z Ivančic i vzdálenějšího okolí.

                Na slavnosti přijelo během dvou dnů více než 5000 návštěvníků (drtivá většina v sobotu), kteří nakoupili, snědli a ochutnali více než 4 tuny chřestu.

                Počasí vyšlo na výbornou, chvílemi bylo až moc horko a v poledne se opravdu těžko hledalo místo ve stínu, kam si sednout s ochutnávkou, na kterou bylo chvílemi třeba vystát docela dlouhou frontu.  Tady mají organizátoři ještě na čem zapracovat.  

                Atmosféra slavností byla vynikající a kdo přijel, byl spokojen. Dokladuje to i vyjádření Aleše Turečka, ředitele Kulturního a informačního centra v Ivančicích, který nám sdělil, že z více než 1200 anketních lístků, které získali, bylo jen pět vyloženě kritických. Také dodal:

„Vždycky je co vylepšovat a v určitém směru byly letošní slavnosti nultým ročníkem, který stavěl na předchozí tradici, geniálně založené před 17 lety panem Vítem Karasem, tehdejším ředitelem KIC Ivančice. Z anketních lístků, podnětů na internetu a jinde si samozřejmě musíme vzít ponaučení a příště se lépe na některé věci připravit. Je to pro nás velká zkušenost, ale teď už vidíme, že jsme se vydali správným směrem a jsem rád, že jsme mohli přivítat návštěvníky například až z Mariánských Lázní, Šumperka a podobně, kteří k nám na Jižní Moravu přijeli za tím, čím byla vždy známá - vynikajícím vínem, výbornou gastronomií a pohostinností. Hlavně nezapomínejte, že Morava a Jihozápadní Brněnsko jsou krásné v každém období a sezóna chřestu nekončí 21. květnem s koncem letošních Slavností chřestu, jak se můžete přesvědčit v rubrice „ochutnejte jinde“.“

Více obrázků

Luxus v Ostravě...

Fulltextové vyhledání